Learning Resource Centre (Library) @ Kendriya Vidyalaya, Madurai

Icon

Any Time Any Where Information 4U

Gandhi Quiz 4

Quiz on Gandhiji

1. Mohandas Karamchand Gandhi was born on—
(A) October 5, 1896
(B) October 3, 1840
(C) October 2, 1869
(D) October 10, 1880
Ans : (C)

2. At which place was Gandhiji born?
(A) Porbandar
(B) Rajkot
(C) Wardha
(D) Junagadh
Ans : (A)

3. Which of the following plays left a deep impression on Gandhiji?
(A) Harishchandra
(B) Shravana Kumar
(C) Both (a) and (b)
(D) Shakuntala
Ans : (C)

4. Who of the following desired to convert Gandhiji to Christianity in South Africa?
(A) A. W. Baker
(B) Mrs. MacDonald
(C) William Godfrey
(D) Spencer Walton
Ans : (A)

5. Who of the following satyagrahis succumbed to jail hardships during the satyagraha movement launched
by Gandhiji in South Africa?
(A) Harbat Singh
(B) Villiamma
(C) Nagappan
(D) All of them
Ans : (D)

6. What was Gandhiji’s age when he got married to Kasturbai?
(A) 19 years
(B) 15 years
(c)12 years
(D) 13 years
Ans : (D)

7. About how old was Gandhiji when he reached London to become a barrister?
(A) 20 years
(B) 19 years
(C) 21 years
(D) 18 years
Ans : (B)

8. Devdas was Gandhiji’s
(A) Only child
(B) Second child
(C) Eldest child
(D) Youngest child
Ans : (D)

9. At which place was the first permit office opened on July 1, 1907 for the registration of Indians
under the Registration Act?
(A) Pretoria
(B) Johhanesburg
(C) Petersburg
(D) Volksrust
Ans : (A)

10. Searle’s Supreme Court judgement which caused great resentment among Indians, leading to mass
protests, related to—
(A) Registration of Indians
(B) Strike by Indian coal miners
(C) Invalidation of Indian marriages
(D) None of the above
Ans : (C)

11. Gandhiji, the hero of the satyagraha struggle of the Indians in South Africa, landed in Bombay on—
(A) January 9, 1915
(B) January 26, 1915
(C) February 10, 1915
(D) February 20, 1915
Ans : (A)

12. Who advised Gandhiji to remain as an observer and student in the country for a year before taking part in Indian Politics?
(A) B. G. Tilak
(B) G. K. Gokhale
(C) Anne Besant
(D) Rabindranath Tagore
Ans : (C)

13. Identify the place from where Gandhiji started his recruiting campaign for the War on behalf of the British Government.
(A) Surat
(B) Ahmedabad
(C) Kheda
(D) Rajkot
Ans : (C)

14. In which South African unit had most of the India emigrants taken up abode?
(A) Johannesburg
(B) Natal
(C) Maritzberg
(D) Durban
Ans : (B)

15. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
(A) Bombay
(B) Pune
(C) Calcutta
(D) Ahmedabad
Ans : (D)

16. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
(A) March 1, 1932
(B) March 5, 1931
(C) March 10, 1935
(D) March 7, 1937
Ans : (B)

17. On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
(A) Yeravda Jail
(B) Byculla Prison
(C) Agakhan Palace Jail
(D) AhmedabadPrison
Ans : (D)

18. In connection with the inauguration of the so-called Rowlatt satyagraha, Gandhiji started a Satyagraha Sabha in—
(A) Ahmedabad
(B) Bombay
(C) Wardha
(D) Rajkot
Ans : (B)

19. What is the name of the building which served as Gandhi’s residence in Mumbai from 1917-1934?
(A) Birla House
(B) Bajaj House
(C) Mani Bhavan
(D) Congress House
Ans : (C)

20. The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
(A) Ruskin Bond
(B) John Ruskin
(C) Leo Tolstoy
(D) Louis Fisher
Ans : (B)

 

Filed under: Competitions - A help desk, , , ,

Creative New Year 2014

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 602 other followers

Happy New Year 2014

National Book Week, 14-20, Nov.2013

Happy Book Week , My dear Readers !!! Expand your horizon of knoweledge via books........all through.......always....all ways

National Book Week, Nov.14-20, 2013

National Book Week, 2013

Read this Blog in Hindi

Read this Blog in Tamil

National Book Day upto

World Book DayNovember 20th, 2013
Let this World Book Week bring more goodness in our library use habits !!!

New Arrivals

Del.icio.us Bookmarks

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 602 other followers

RSS NDTV India News

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Cricketnext

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS AAJ Tak

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Blog for Scouts & Guides

  • Amendments made on 30/11/2014 – Guide Section
    Amendments made on 30/11/2014 – Guide Section Please click the following link to get amendments made in APRO III Guide section on 30/11/2014. APRO Part III – Guide Section
  • Amendments made on 30/11/2014 – Scout Section
    Amendments made on 30/11/2014 – Scout Section Please click the following link to get the amendments made in APRO Part II – for scouts APRO Part II – Scout Section
  • E-Books on Compass
    Two books on Compass 1) js_s_map-and-compass 2) mapcompass
  • Scout Quizzzzzzzzzzzzz
    BADEN POWELL AND SCOUTING 1. Who is the founder of Scouting / Guiding? Lord Baden Powell of Gilwell. 2. Where was Baden-Powell born? When? In Gilwell, on Feb 22, 1857. 3. What the full name B.P? Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. 4. Who was B.P’s mother? Daughter of the British Admiral W. T. Sonyth. 5. Who […]
  • Scout Quiz Questions 4 U
    Some Scout Quiz Questions to Ponder………. I Set 1. What was Baden-Powell’s Christian name? Robert Richard Rupert 2. In which year was B-P born? 1847 1857 1927 3. What was the name of the town in South Africa BP saved whilst in the Army? Mafeking Mafeprince Mafequeen 4. On his return to England, BP wrote […]